
Yola iş kurmak istiyorum parolasıyla çıkan girişimcilerin en çok merak ettiği konuların başında sermaye olmadan KOSGEB desteği alınıp alınmayacağı geliyor. Günümüzde sıfır sermaye ile kendi işini kurmak ve kariyer hedeflerini hayata geçirmek isteyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Hem Türkiye hem de yurt dışında herhangi bir sermaye birikimi olmadan belirlediği hedefleri tutturan kişilerin varlığı ise bu alanda hem yol gösterici hem de motive edici olmaktadır.
KOSGEB Destekleri Hangi Sektörleri Kapsıyor?
Bilindiği üzere girişimcilik, başta ticaret olmak üzere birçok farklı sektörü kapsayan genel bir tanımdır. Bu tanımdan yola çıkarak KOSGEB destekleri ve yardımlarının herhangi bir sektör sınırlamasına maruz kalmadan alınabileceği bilinmektedir. Dükkan ve mağaza açmak isteyenler, sanat ve zanaat alanında üretimlerde bulunup piyasa içerisinde etkin bir yere yükselme arzusu taşıyan herkes bu desteklerden büyük oranda faydalanabilir. Söz konusu hibe desteği ile yardımlar sosyal medya yöneticiliği ve e-ticaret gibi günümüzün en popüler iş kolları için de talep edilebilir.
Yeni bir iş kurmak istiyorsanız veya işinizi büyütmek istiyorsanız KOSGEB Destekleri Nelerdir? yazımızdan detaylı bilgi edinebilirsiniz.
KOSGEB Başvuru Şartları Neler?
Genç girişimciler arasında sıklıkla merak edilen bir diğer konu ise KOSGEB başvuru koşullarıdır. Yerine getirilmesi gereken kriterlerin önceden bilinmesi sürecin çok daha kısa olması için de önemlidir. Söz konusu şartları yerine getiren birçok girişimci planları içerisinde olan iş fikirlerini daha fazla vakit kaybetmeden hayata geçirebiliyor.
1- Bir İş Planına Sahip Olmak
KOSGEB başvuru şartları arasında ilk basamağı iş planı oluşturuyor. Hibe desteği alındığı takdirde nasıl bir yol izleneceği, ilk beş yıllık süreç içerisinde ne gibi atılımlarda bulunacağı kağıda geçirilerek ilgililere aktarılmaktadır. Bu iş planlarının ve hedeflerinin özgün olması da artı bir değer olarak kabul ediliyor.
2- Sertifika Zorunluluğu
KOSGEB desteği almak isteyenlerin katılmasının zorunluğu olduğu dersler mevcuttur. 2019 yılı itibariyle bu dersler toplamda 70 saat sürmektedir. Derslere katılım zorunluluğu da bulunuyor. Sertifikalar her sektör için geçerli olup herhangi bir iş koluna özel değildir.
Girişimcilik kursu hakkında detaylı bilgiye KOSGEB Girişimcilik Kursu Nedir, Nasıl Başvurulur? yazımızdan ulaşabilirsiniz.
3- Mülakat
Sertifikasını alan girişimciler için son aşama mülakat aşaması olarak kaydediliyor. Mülakatta iş planı da dahil olmak üzere bir dizi sorular sorulmaktadır. Akabinde erkek girişimcilere %60, kadın girişimcilere ise %70 oranında hibe desteği verilmektedir.
Bu üç aşamayı başarıyla tamamlayan tüm adaylar sıfır sermaye ile hayal ettikleri işleri kurabilir ve kariyer hedeflerini çok kısa bir süre içerisinde tutturabilir.
KOSGEB Kredisi için Kriterler
Önce sertifika sonra kredi desteği almak isteyenlerin belli başlı kriterlere sahip olması gerekmektedir. Bunların başında T.C vatandaşı ve 18 yaşını doldurmuş olmak gelmektedir. Aynı zamanda hem danışmanlık hem de uygulamalı eğitim programlarına katılma zorunluluğu da bulunuyor. Bir diğer seçenek ise özel bir program olan genç girişimci geliştirme programlarına katılmak ve buradan başarıyla mezun olmaktır.
KOSGEB kayıtları için online platformlar aktif olarak kullanılabilir. Kayıtlar bizzat KOSGEB uzmanları tarafından incelendikten sonra en kısa süre içerisinde geri dönüş yapılmaktadır.
Kosgeb korona muhabbetlerinden dolayı sekteye uğrar mı?
İlgili makalemizden detaylı bilgi edinebilirsiniz: https://kobisoruyor.com/kobi-ve-esnafa-saglanan-koronavirus-destekleri-neler/
2 milyonluk bi is planim var ama sermayem sıfır yinede bi miktar destek alabilir miyim kosgebten?